تاثیر کلام و گفتگو در تربیت فرزندان
احساس و آنچه حقیقت درونی هر انسانی میتواند باشد از طریق کلام متجلی میشود کلام قوی ترین نیرو برای بیان و ارتباط و اندیشیدن است.
هیچ حیوانی نمیتواند به گونه ای انسانی و اندیشمندانه سخن بگوید و همین نشانه قدرت جادویی و برتر انسانی و توجه ویژه خلقت آن است.
کلام میتواند با جلب توجه انسان وارد ذهن او شود و همه باورهای او را در جهت مثبت یا منفی تغییر دهد. کودکان خردسال در بیشتر موارد تا ۱۲ ماهگی دو کلمه و تا سه سالگی بیشتر از هشتصد کلمه را می فهمند.
وقتی کودک برای برقراری ارتباط تلاش می کند والدین آماده و پر حوصله به او نگاه می کنند و منتظر گفتارش هستند. گوش دادن به پیشرفت مهارت تكلم کودک کمک می کند.
هنگامی که کودک کلمه ای را غلط و نادرست تلفظ میکند صحیح کلمه را به او آموزش بدهند اگر کودک صحیح کلمه را تلفظ و تکرار کرد پدر و مادر او را تشویق نمایید.
اگر هم کودک، توانایی صحیح کلمه را نداشت صبور باشید تا فرصتی دیگر آن را تکرار کند ولی از تشویق فرزند برای تکرار تلفظ غلط اجتناب کنند.
اینکه کودکی دو تا سه ساله هنگام حرف زدن (مِن مِن) کند و یا گیر کند شایع است این مشکل با زمان حل میشود والدین حرف او را قطع نکنند و یا جمله کودک را کامل نکنند برای اینکه جمله اش را تمام کند والدین باید صبور باشند.
گفتگو با کودک نیازمند تفکر و قدری تمرین است کلمات به تنهایی نقش چندانی در جهت دهی گفت و گو ندارند بلکه این لحن کلام است که نقش کلمه را مثبت یا منفی می گرداند لحن میتواند تهاجمی و کلمات تند و خشن انتخاب شود و موجب آشفتگی آهنگی و عصبانیت فرد مقابل شود و همچنین لحن آرام با کلمات ملایم میتواند احساس عاطفی خوبی را در شنونده ایجاد نماید.
جملاتی که می تواند بجای غر زدن والاین مفهوم آموزشی را در ذهن کودک ایجاد کند:
- ✅بگذار برایت توضیح بده
- ✅بیا با هم این مشکل را بررسی کنیم تا حل شود
- ✅از جواب این سوال مطمئن نیستم بگذار فکر کنیم.
جملاتی که میتواند در ذهن کودک همدلی ایجاد کند، یعنی کودک دریابد که مشکل و درد او برای پدر و مادر قابل درک است.
- درباره …ناراحت ( عصبانی یا خوشحال هستی!
- دوست داشتی …… (فلانی) اینجا پیش تو بود نه؟
- نتونستی پیش…بروی و نگرانی او از دستت ناراحت باشد درست می گویم؟
جملاتی که تشویق کننده کودک هستند و رفتار مطلوب کودک را تقویت می کند.
- آفرین که … را انجام دادی من به تو افتخار می کنم.
- من از بابت رفتار امروزت خوشحالم و از تو تشکر می کنم.
- بهترین زمان برای استفاده از جملات امر و نهی زمانی است که حواس کودک متوجه والدین باشد.
- در مورد آنچه که دارد اتفاق می افتد کاملا شفاف برخورد شود.
- توانایی اجرای آن قانون توسط والدین مهیا باشد.
- کودک در معرض آسیب به خود و دیگران یا در خطر باشد.