قضاوت اخلاقی مبتنی بر ارتباط بیگانه ساز
یکی از شکلهای ارتباط بیگانه ساز در زندگی قضاوت اخلاقی است. یعنی غلط یا بد دانستن آن چیزهایی که متناسب و هماهنگ با ارزشهای ما نیستند.
این نوع قضاوتها چنین بیان میشوند مشکل تو این است که بسیار خود خواهی، او تنبل است، آنها متعصب اند، این کار خیلی زشت است، سرزنش، اهانت، تحقیر، برچسب ، انتقاد، مقایسه و عیب جوی همه شکل هایی از این نوع قضاوت اند.
بسیار مهم است که ما قضاوت ارزشی و قضاوت اخلاقی را با هم اشتباه نکنیم. همه ی ما بر اساس فضایلی مثل صداقت، آزادی و صلح که در زندگی مهم می دانیم اصولی را می سازیم و با آنها به قضاوت ارزشی می پردازیم.
به این ترتیب قضاوت ارزشی منعکس کننده ی اعتقادات ما نسبت به زندگی است در حالی که قضاوت اخلاقی وقتی است که دیگران با اعمال و رفتارهای خود قضاوتهای ارزشی ما را تایید نمی کنند.
نوع دیگری از ارتباط بیگانه ساز از زندگی انکار مسئولیت است. ارتباط بیگانه ساز از زندگی چنان بر آگاهی ما سایه می اندازد که فراموش می کنیم خود ما مسئول نحوه ی تفکر و چگونگی احساسها و اعمال مان هستیم.
ما می توانیم زبان و اصطلاحاتی که انتخاب را ارج می نهند جایگزین زبان اصطلاحات مبتنی بر اجبار کنیم.
وقتی بر مسئولیتمان برای چگونگی رفتار، تفکر و احساس خود آگاه نیستیم خطرناک خواهیم بود.
صورتهای دیگر ارتباط بیگانه ساز از زندگی
درخواست امرانه یکی دیگر از شکلهای زبان است که صحبت را مسدود میکند. شنونده در صورت تبعیت نکردن از درخواست آمرانه به شکل آشکار یا پنهان با شرم یا تنبیه تهدید می شود.
این نوع ارتباط در بیان فرهنگ ها بسیار رایج است. به ویژه در میان افرادی که صاحب قدرتند. ما هرگز نمی توانیم دیگران را به انجام کاری مجبور کنیم.
ارتباط بیگانه ساز از زندگی با این مفهوم هم که اعمال مشخصی لایق جایزه هستند و بقیه سزاوار تنبیه مربوط است.
این تفکر با کلمه ی مستحق بیان میشود. مثلاً در جمله ی او با کاری که کرده است مستحق تنبیه است فرض بر این است که بدی در گروهی از مردم که به روشهای مشخص رفتار می کنند وجود دارد و با تنبیه به پشیمانی و تغییر می انجام.
اعتقاد دارم این به سود همه است که مردم تغییر کنند اما نه برای پرهیز از تنیه بلکه چون تغییر را به سود خود می بینند.
سرشت ها از نثار و دریافت محبت لذت می برد. با وجود این در طی زندگی شکل های گوناگونی از ارتباط بیگانه ساز از زندگی را آموخته ایم. این آموخته ها سبب میشوند به گونه ای حرف بزنیم و رفتار کنیم که به خود و دیگران آسیب برسانیم.
یک مدل از ارتباط بیگانه ساز از زندگی قضاوت اخلاقی است که اشاره به اشتباه و بدی در وجود افرادی دارد که متناسب با ارزشهای ما عمل نمی کنند. مدل دیگر مقایسه است که میتواند راه صحبت به دیگران و حتی خودمان را مسدود کند.
دیگر آنکه ارتباط بیگانه ساز از زندگی آگاهی ما را از اینکه مسئول احساس ها، تفکرات اعمال مان هستیم از بین می برد.
در خواست آمرانه یکی دیگر از ویژگیهای ارتباطا بیگانه ساز زندگی است که صحبت را مسدود می کند.